Projektbemutató

A "Baja fesztivál-város turisztikai háttér infrastruktúrájának komplex fejlesztése" projekt célja, hogy Baja városa egész évben látogatásra ösztönözzön, a megvalósuló turisztikai attrakciók és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások, programcsomagok hatására a turisták tartózkodási ideje megnövekedjen, kiegyenlített, négy évszakos vendégforgalom jellemezze a települést. A pályázat megvalósításával a város megteremti azt a háttér infrastruktúrát, amely szükséges ahhoz, hogy a település vendégei magas színvonalú, minőségi turisztikai szolgáltatásokat vehessenek igénybe, legyen motivációjuk a kulturális utazás vagy a természetjárás, kerékpározás, vízi turizmus irányába. A projekt keretében megvalósításra kerülő tartalom tehát ugródeszka ahhoz, hogy Baja város elinduljon azon az úton, mely során elérheti a kitűzött turizmuspiaci pozíciót.
A beruházás öt projektelemből áll:          
Turisztikai kerékpárút
Víziszínpad felújítás, bővítés, lépcsős lelátó rekonstrukció
Turisztikai Központ
Gyalogos- és kerékpáros híd
Pandúr Ökopark
 
Turisztikai kerékpárút
Az összefüggő turisztikai kerékpárút kiemelten fontos eleme a fejlesztésnek. Az EuroVelo 6 Európai Kerékpáros Útvonalhoz közvetlenül kapcsolódik, a belvárost, a Petőfi-szigetet (Zöld belváros) és a Gemenci tájegység részét képező Nagy Pandúr-szigetet is érinti.
Az új kerékpárút láncra fűzi a város nevezetességeit és az új turisztikai attrakció elemeit, így könnyebben elérhetővé válnak. A projekt keretében összesen 12,598 km hosszúságú turisztikai kerékpárút épül meg. A projektelem bekerülési költsége 525 millió forint.
A kerékpárút tervezett nyomvonala:
1. Türr István híd EuroVelo csatlakozás – elsőrendű árvízvédelmi védvonal
2. Bajcsy-Zs. Út - Árpád tér – Petőfi-híd - Petőfi - sziget
3. keresztül az új gyalogos- és kerékpáros hídon
4. Nagy Pandúr- sziget – Mazsola utca - Futrinka sor
5. Duna-Dráva Nemzeti Park – nyári gát – gyalogos- és kerékpáros híd
 
Víziszínpad
Baja színházkedvelő közönsége ezentúl a megújult Víziszínpadon is különleges élmények részese lehet: a város egyik legkedveltebb létesítménye új köntösben várja látogatóit a Halászparton. A várost a víz közelsége egyedülállóvá teszi, romantikus hangulatát fokozza a Duna és a Sugovica látványa, a part menti táj szépsége, a természetes vízben való fürdőzés páratlan élménye. A fürdőzés után színház! A felújított, bővített Víziszínpad különleges környezetet kínál bármely nagyszabású előadás számára. Helyreállított nézőtérrel, várja majd ősztől a látogatóit és a színpadra lépő művészeket. Minden körülmény adott lesz az igazi, fergeteges produkciókhoz, amelyek minden bizonnyal ide csalogatják majd a színház szerelmeseit.
A Víziszínpad felújítási, bővítési munkái, és a hozzá kapcsolódó fény- és hangtechnikai eszközök  valamint beszerzése és a lépcsős lelátó rekonstrukciós munkáinak elvégzése összesen nettó 47 millió forintba kerülnek.
 
Turisztikai Központ
Többé nem tehet keresztbe az időjárás: a bajai fesztiválturizmus háttér infrastruktúráját ezentúl a Petőfi-szigeten a volt Ifjúsági Ház átalakításával, bővítésével, létrejövő korszerű Turisztikai Központ biztosítja majd. Rendezvényterme tökéletesen alkalmas lesz arra, hogy kedvezőtlen időjárás esetén bármely, főként nagyobb rendezvényeket befogadjon, a hétköznapokon pedig a turisták tájékoztatását szolgálja majd. A létesítményben helyet kap egy interaktív kiállítás is a bajai jellegzetességekről, hagyományokról: mindezt vetítés és érintőképernyős felület hozza még közelebb a látogatókhoz.
A Turisztikai Központ és a kapcsolódó személygépkocsi parkoló építési munkáinak költsége nettó 417 millió forint.
 
Gyalogos- és kerékpáros híd
A Petőfi-szigetet (Zöld belvárost) és a Nagy Pandúr-szigetet összekötő gyalogos- és kerékpáros híd megvalósulásával könnyen elérhetővé válik a Gemenci tájegység egy, ezidáig kevésbé látogatott része is. A megvalósuló híd keresztezi majd a Baja belterületén lévő, két sziget között húzódó mesterséges vízi utat, a Türr-átvágást (helyi nevén Tejes).
A híd két támaszú, felsőpályás ívhíd lesz. A szerkezet két végén a pályalemez a hídfőfallal és támfallal körülvett olasz bástyákhoz csatlakozik. A bástyák platformjai közösségi életnek is teret adnak majd, rajtuk kerékpár tárolók és padok kerülnek elhelyezésre. A híd felszerkezetének hossza 72,4 méter lesz. A teljes szerkezet szélessége 7 méter, a korlátok közötti szélessége a hídon 3,5 méteres lesz. A projektelem bekerülési költsége 630 millió forint.
 
Pandúr Ökopark
A Nagy Pandúr-szigeten megvalósuló Pandúr Ökopark kiváló helyszíne lesz a családi piknikeknek, hiszen itt minden együtt van: tiszta levegő, csodás természeti környezet, tanösvény, kilátó, szabadtéri főzőhely.
A nyolc állomásból álló tanösvény segít megismerni a Gemenci erdő növény- és állatvilágát, az interaktív  útmutató táblák beavatnak a halászat és halászlé készítés rejtelmeibe, a mezítlábas sétány pedig egyedülálló élményt ígér, hiszen itt valóban testközelből érzékelhetők a különféle talajtípusok, természetes akadályok.
A kilátó legfelső szintjén elhelyezésre kerülő panoráma távcsővel az ide látogatók „közelebbről” is szemügyre vehetik a környező növény és állatvilágot.
A projektelem építési munkáinak nettó költsége 142 millió forint.
 
Projekt adatlap:
Név:
Baja fesztivál-város turisztikai háttér infrastruktúrájának komplex fejlesztése
Azonosító:
DAOP-2.1.1/G-11-k2-2012-0004
Kedvezményezett:
Baja Város Önkormányzat
Közreműködő Szervezet:
DARFÜ
Támogató:
Az Európai Unió és Magyarország Kormánya
Támogatás összege:
2 150 783 103 Ft (A teljes költség 98,298 %-a)
A projekt kezdete:
2013. május 09.
A projekt zárása:
2015. június 30.