Híd terhelés

A Baja fesztivál-város turisztikai háttér infrastruktúrájának komplex fejlesztése nagyberuházás keretében a gyalogos-és kerékpáros híd projektelem megvalósulása kapcsán statikus és dinamikus próbaterhelésére került sor 2014. november 8-án, szombat délelőtt.
A dinamikus próbaterhelés humán erőforrás közreműködésével történt, a hatósági előírás alapján 120 fő volt szükséges a sikeres próbaterhelés lebonyolításához. A próbaterhelés során több bajai sportegyesület közreműködött.
A Nemzeti Közlekedési Hatóság által ellenőrzési célzattal előírt, statikus és dinamikus próbaterhelést a vállalkozó és kivitelező képviselői az előírásoknak megfelelően bonyolították le.
A terhelés első fázisa során a sportolók (120 fő) lassan sétáltak fel a hídra, majd átfutottak, ugráltak rajta, és aszimmetrikusan is terhelték.
A terhelés második fázisában gépi erővel történő terheléspróbát végeztek két tíztonnás tehergépjárművel statikus, majd egy teherautóval dinamikus vizsgálat formájában.
A próbaterhelési eredmények kiértékelését a szakemberek hamarosan elvégzik, és elküldik a hatóságnak, ha minden jól megy, akkor a munkálatok egy hónapon belül befejeződnek, és hamarosan mindenki birtokba veheti a létesítményt.
A projektelem fizikai kivitelezése során a következő időszakban elkészülnek az ívhíd olasz bástya alakú hídfői is, amelyek közösségi térként is szolgálnak majd, kerékpártárolóval, padokkal felszerelve.